Matkailijan havaintoja maailmalta
Asiakasblogi – Matkalla marras-joulukuussa 2024
Omatoimisen matkamme mainio käytännön toteuttaja Aussissa ja NZ:ssa oli Melbournessa asuva Asko Meriläinen/Project Matka. Antamamme sapluunan mukaisesti Asko varasi vuokra-autot ja majoitukset sekä muutamia todella käymisen arvoisia kohteita/tapahtumia. Suosittelemme.
Yleistä
Ulkomailla on aina hyvä olla mukana kaksi eri luottokorttia plus käteistä vähintään päivän tarpeeseen. Käteisellä ostaa halvimmalla, sillä varsin monet kuppilat, ravintolat, kaupat veloittavat 1–10 % (yleisimmin 1-2 %) extraa korttimaksusta Australiassa ja Uudessa-Seelanissa.
Lämpötila matka-aikana oli +14 – +37 C.
Kävimme näköalarakennuksissa aina kun tarjolla, parhaimmillaan 300 metrin korkeudessa.
Kännykän kompassi näytti edelleen pohjoiseen, vaikka Googlessa asiaa tuntemattomalle osin sekavaa tietoa erilaisista kompasseista. Ja kyllä aurinko laskee sielläkin länteen, keskipäivällä pohjoisella taivaankaarella kiertäen. Askarruttaa monia päiväntasaajaan eri puolelta tulevia…
Aussissa ja NZ:ssa on hyvin tilaa; kadut ovat leveitä kaikille; autot, pyöräilijät ja jalankulkijat. Miten meillä Suomessa niin vähän tilaa? Kilometri lyhennetään ja sanotaan ”k”. Suurkaupungeissa parkkitalot, ei kalleimman mukaan tehtynä maanalaisia parkkeja. Sujuvia liikenneympyröitä riittää, liikennevaloja vähän, lukuunottamatta suurkaupunkeja.
Ajo kilometrejä kertyi vuokra-autolla noin 4600 km, bussilla 500 km, autolautalla 80 km, 170 km junalla ja lentokoneella yli 42 000 km (5 lentoa).
Australia
Etukäteen puhelimelle ladatut kartat toimivat hyvin ajonavigointimme pohjana. Emme tarvinneet paikallista prepaidkorttia tms. Nopeusrajoitukset hyvin asiallisia, ei mahdotonta vaihtelua kuten meillä. Nopeusrajoituksia valvotaan todella. Viitoitukset eivät parasta mahdollista kv. tasoa. Liikenteessä ohitus ”overtaking” = meille tuttu ”passing”, mutta NZ:ssa taas ”passing”. Bensahinta noin 1.30 e / L. Pitkänokkaiset jenkkiveturit tavaraliikenteessä ovat pääosassa Aussissa ja NZ eteläsaarella, pohjoissaarella Scania ja Volvo sekä jokunen Mersu. Oikein selvä ero.
Maastopalon ajantasaisia infotauluja teiden varsilla: ”Normal…extreme/alert”. Palanutta metsää riittää, liki kaikki kertaalleen palanutta eri vuosina. Tienvarsilla paljon eläinruhoja kenguruista alkaen. Ilmeisesti maan tapa, että liikenneruhoja ei korjata pois vaan luonto hoitaa. Hukkakauraa yleisesti teiden varsilla.
Maaseudulla tievarsilla kaiteiden ja erilaisten tolppien välitön ympärys pidetään puhtaana glyfosaatin avulla = näkyvyys villieläimiä kohtaan. Riista-aitoja ei ole kummassakaan maassa. Lampaat laiduntavat aurinkopaneelipelloilla ja pitävät luontevasti alustat puhtaina. Maatilojen keskiala yli 4 000 ha.
Tavallinen Suomalaisille tuttu kahvi on Aussissa ja Uudessa Seelannissa ”long black”. Ken haluaa maitoa sen lisukkeeksi ”some fresh (cold or hot) milk on side”. Vain Starbucksilla ”americano”. Rasvaton maito ”skim milk” ja sama NZ:ssa ”trim milk”.
Ajoaikakokemus: Noin 300 km Canberra – Sydney lentokenttä Blue Mountains kautta noin 10 h; tietyöt, sade, sumu, osaksi mutkatie ja lopussa kunnon liikenneruuhka.
Uusi Seelanti
Noin 5,2 M asukasta ja noin 80 % Suomen pinta-alasta. 16 M ha peltoa. Lampaita noin 27 M kpl. Ei petoja lampaille. Eteläsaarella lampaita yleisemmin, pohjoissaarella lypsykarjaa. Yli 75 % vientitulosta maataloustuotteita; suurin maitojauhe Kiinaan. 182 000 ha suurin maatila = Molesworth Station.
Sademäärä selvästi Aussia suurempi; vihreää laidunmaata riittää. Jokaisella laidunlohkolla oma kaivo lehmien juomavesitarpeeseen. Suurin osa ikilaidunta, perinteistä viljaa hyvin vähän. Pohjoissaarella maissiviljelyä.
Bussit aina keula edellä laiturille (pysäkkiin) – matkustajien ei tarvitse (eivät saa) puikkelehtia bussien välissä. Ei nopeusvalvontakameroita kuten Aussissa, silti liikenne hyvin maltillista. Tienvarsilla ei mainostauluja. Bensahinta noin 1.90 e/L.
John Deere ykkösmerkki molemmissa maissa. CNH:n CaseIH ja New Holland seuraavina, myös Fendtiä aika yleisesti.
Vähän kohteista – Lake Taupo ja Taupon kaupunki upea kohde, mm. jylhä koski = Huka Falls. Rotaruan kaupungissa tuoksuu tuliperäisen maaperän vuoksi rikki; kylpyjä myös mutasellaisia. Eteläsaarella Queenstown ja Mount Cook tienoot suositeltavia mm. Pohjoisessa tietty myös Auckland.
Author & Photos: Juhani Rahkonen